КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДИ ДА ТЕГЛИМ  ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ

С ПОДКРЕПАТА НА  CreditBlagoevgrad.com

         Има няколко ключови особености, които трябва да се вземат под внимание при избора на ипотечен кредит:

1. КРЕДИТЪТ КАТО ЧАСТ ОТ ЦЕНАТА

Трябва да се има предвид, че банката отпуска не пълния размер необходим за покупката на имот, а сума в размер (кредит) равняваща се на  60 до 90% (най-често 80%) от стойността на имота, който ще ипотекирате като обезпечение. Вие имате нужда от съфинансиране.


            2. ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ

Разбира се, възможно е ако отговаряте на изискванията на банката за доходите, да кандидатствате и за допълнително финансиране като примерно, потребителски кредит. Обикновенно обаче допълнителното финансиране е с по-висок лихвен процент.


            3. ПРОМО-ОФЕРТИ

Като цяло промоционалните оферти или оферти с гратисни периоди се характеризират с по-ниски месечни вноски през първите шест месеца до три години от погасителния план на кредита. Това обаче, се съчетава с по-висок лихвен процент от този на стандартните оферти за останалите 10, 15 или 20 години. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ! Нашият съвет е, когато не Ви се налага да  се възплозвате от такива оферти, за да не изплащате по-високи лихви, а от там и вноски в бъдещи периоди. Промо-офертите са за купувачи, които очакват почти със сигурност по-високи бъдещи доходи. Промоциите имат своите предимства и недостатъци и могат лесно да Ви объркат.

Ние сме насреща, за да Ви посъветваме и да Ви помогнем да вземете решение.

 

4. СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ

Много е вероятно да имате право да се възползвате от специални оферти на банките ако:

- спадате към определена професионална група – адвокати, медици, военни, служители на МВР и други;

- сте държавен служител по смисъла на ЗДС (закон за държавния служител);

-сте в списъка с лоялни и познати на банката клиенти, т. е. плащали сте навреме вноските по предишни кредити, получавате заплатата си по сметка в банката и т. н.;

- сте служители в една от фирмите, одобрени от банката и фигуриращи в съответния списък.  

 

5. ГПР с/у ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ 

Когато изчислявате сами разходите си по кредита и използвате кредитен калкулатор, имайте предвид, че ще установите месечната си вноска като сума от размера на дължимите от Вас лихви и главница. ОБАЧЕ: Ипотечният кредит съдържа и допълнителни разходи. Такива са например таксата за разглеждане на документите, еднократната такса при усвояване на кредита, таксата за обслужване/управление на кредита и други. Тези и други разходи са отразени в показателя ГПР (годишен процент на разходите). Той се изменя в зависимост от типа оферта и от размера на кредита и ще Ви ориентира по-точно колко ще Ви “струва” кредитът всъщност.

 

6. КАК ДА ИЗБЕРЕМ БАНКА

За съжаление е много трудно да се сравнят многобройните оферти и условия на банките по ипотечни кредити. Всяка една от тях ще се опита да ви убеди, че има най-добрите условия представяйки само добрите страни на кредитния продукт. Има няколко правила обаче, които ако следваме могат да ни помогнат да вземем по-доброто решение:

- винаги проверете и проучете условията поне на три банки. По възможност пет.

- това че, ваш добър познат или роднина работи в банка не значи че, ще ви "уреди с кредит". Или ако го направи не значи че е добрият кредит за вас. Той просто ще ви продаде това, с което разполага неговата банка. Не забравяйте: ВИЕ ГО ПЛАЩАТЕ, НЕ ТОЙ.

 - търсете банка, която да предлага по-ниска такса за предоговаряне на условията по кредита и по-ниска такса за предсрочно погасяване. Очевидно, такава банка има намерение да ви задържи като клиент чрез поддържане на конкурентно ниво на продукта, а не по силата на сключения договор, просто упоменаващ такси и лихви.

- разгледайте различни договори и погасителни вноски. Вижте различни такси, които ви начисляват. Само, това че на една оферта няма една такса, а на друга я има, не значи че, няма да бъдете таксувани. Разберете че, банката просто може да ви я "сервира" в последния момент.

 

 


      ПРОЦЕДУРА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА КРЕДИТ - ТРИ ЕТАПА:
 

I. Подават се молба/искане за отпускане на кредит, служебна бележка за доход – по образец от банката, заплаща се такса за разглеждане на документи и се предоставя копие от личната карта на кредитоискателя.

II. След получаване на предварително одобрение от банката се подават документи, характеризиращи имота (нотариален акт, данъчна оценка, удостоверение за липса / наличие на тежести върху имота, скица, удостоверение за степен на завършеност и други, в зависимост от конкретния случай.

III. След получаване на окончателно одобрение от банката за отпускане на кредит, се вади ново удостоверение за тежести, подписва се договор с банката и се прави ипотека в полза на банката, след което се отпускат парите по сметка на клиента в същата банка.

 

 

ВАЖНО:

            - Добре е договарянето с продавача и осигуряването на кредит да вървят паралелно, за да се избегне разминаване в сроковете, определени от банката и от продавача-собственик на жилището.

            - Добре е предварителният договор да се сключи със срок от около 45 дни, тъй като някои от необходимите за кредита документи се издават в срок от около две седмици и събирането на всички необходими документи отнема време. 

  На пръв поглед процедурата по кандидатстване за кредит е сложна, но ако се въоръжите с търпение и се спрете на добър кредитен посредник, би следвало да се сдобиете с новото си жилище до няколко седимици. Напълно нормално е през тези няколко седмици да възникват различни спънки, тъй като всеки клиент и съответно кандидатстването за всеки кредит са малко или много специфични.

 НО ЗАТОВА СМЕ НИЕ: 9 БАНКИ с техните продукти на едно място. BlagoevgradProperties.com и CreditBlagoevgrad.com. Ние просто знаем какво да ги попитаме!Агенция за Недвижими Имоти, Благоевград, info@BlagoevgradProperties.com,
(073)59 09 09, 0899/ 942 933

  Начало За нас Мнения за нас Our Group Заявка за търсене Добавете обява Колко струва моят имот Калкулатори Любими Контакти English