КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДИ ДА ТЕГЛИМ  ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ

С ПОДКРЕПАТА НА  CreditBlagoevgrad.com

         Има няколко ключови особености, които трябва да се вземат под внимание при избора на ипотечен кредит:

1. КРЕДИТЪТ КАТО ЧАСТ ОТ ЦЕНАТА

Трябва да се има предвид, че банката отпуска не пълния размер необходим за покупката на имот, а сума в размер (кредит) равняваща се на  60 до 90% (най-често 80%) от стойността на имота, който ще ипотекирате като обезпечение. Вие имате нужда от съфинансиране.


            2. ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ

Разбира се, възможно е ако отговаряте на изискванията на банката за доходите, да кандидатствате и за допълнително финансиране като примерно, потребителски кредит. Обикновенно обаче допълнителното финансиране е с по-висок лихвен процент.


            3. ПРОМО-ОФЕРТИ

Като цяло промоционалните оферти или оферти с гратисни периоди се характеризират с по-ниски месечни вноски през първите шест месеца до три години от погасителния план на кредита. Това обаче, се съчетава с по-висок лихвен процент от този на стандартните оферти за останалите 10, 15 или 20 години. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ! Нашият съвет е, когато не Ви се налага да  се възплозвате от такива оферти, за да не изплащате по-високи лихви, а от там и вноски в бъдещи периоди. Промо-офертите са за купувачи, които очакват почти със сигурност по-високи бъдещи доходи. Промоциите имат своите предимства и недостатъци и могат лесно да Ви объркат.

Ние сме насреща, за да Ви посъветваме и да Ви помогнем да вземете решение.

 

4. СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ

Много е вероятно да имате право да се възползвате от специални оферти на банките ако:

- спадате към определена професионална група – адвокати, медици, военни, служители на МВР и други;

- сте държавен служител по смисъла на ЗДС (закон за държавния служител);

-сте в списъка с лоялни и познати на банката клиенти, т. е. плащали сте навреме вноските по предишни кредити, получавате заплатата си по сметка в банката и т. н.;

- сте служители в една от фирмите, одобрени от банката и фигуриращи в съответния списък.  

 

5. ГПР с/у ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ 

Когато изчислявате сами разходите си по кредита и използвате кредитен калкулатор, имайте предвид, че ще установите месечната си вноска като сума от размера на дължимите от Вас лихви и главница. ОБАЧЕ: Ипотечният кредит съдържа и допълнителни разходи. Такива са например таксата за разглеждане на документите, еднократната такса при усвояване на кредита, таксата за обслужване/управление на кредита и други. Тези и други разходи са отразени в показателя ГПР (годишен процент на разходите). Той се изменя в зависимост от типа оферта и от размера на кредита и ще Ви ориентира по-точно колко ще Ви “струва” кредитът всъщност.

 

6. КАК ДА ИЗБЕРЕМ БАНКА

За съжаление е много трудно да се сравнят многобройните оферти и условия на банките по ипотечни кредити. Всяка една от тях ще се опита да ви убеди, че има най-добрите условия представяйки само добрите страни на кредитния продукт. Има няколко правила обаче, които ако следваме могат да ни помогнат да вземем по-доброто решение:

- винаги проверете и проучете условията поне на три банки. По възможност пет.

- това че, ваш добър познат или роднина работи в банка не значи че, ще ви "уреди с кредит". Или ако го направи не значи че е добрият кредит за вас. Той просто ще ви продаде това, с което разполага неговата банка. Не забравяйте: ВИЕ ГО ПЛАЩАТЕ, НЕ ТОЙ.

 - търсете банка, която да предлага по-ниска такса за предоговаряне на условията по кредита и по-ниска такса за предсрочно погасяване. Очевидно, такава банка има намерение да ви задържи като клиент чрез поддържане на конкурентно ниво на продукта, а не по силата на сключения договор, просто упоменаващ такси и лихви.

- разгледайте различни договори и погасителни вноски. Вижте различни такси, които ви начисляват. Само, това че на една оферта няма една такса, а на друга я има, не значи че, няма да бъдете таксувани. Разберете че, банката просто може да ви я "сервира" в последния момент.

 

 


      ПРОЦЕДУРА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА КРЕДИТ - ТРИ ЕТАПА:
 

I. Подават се молба/искане за отпускане на кредит, служебна бележка за доход – по образец от банката, заплаща се такса за разглеждане на документи и се предоставя копие от личната карта на кредитоискателя.

II. След получаване на предварително одобрение от банката се подават документи, характеризиращи имота (нотариален акт, данъчна оценка, удостоверение за липса / наличие на тежести върху имота, скица, удостоверение за степен на завършеност и други, в зависимост от конкретния случай.

III. След получаване на окончателно одобрение от банката за отпускане на кредит, се вади ново удостоверение за тежести, подписва се договор с банката и се прави ипотека в полза на банката, след което се отпускат парите по сметка на клиента в същата банка.

 

 

ВАЖНО:

            - Добре е договарянето с продавача и осигуряването на кредит да вървят паралелно, за да се избегне разминаване в сроковете, определени от банката и от продавача-собственик на жилището.

            - Добре е предварителният договор да се сключи със срок от около 45 дни, тъй като някои от необходимите за кредита документи се издават в срок от около две седмици и събирането на всички необходими документи отнема време. 

  На пръв поглед процедурата по кандидатстване за кредит е сложна, но ако се въоръжите с търпение и се спрете на добър кредитен посредник, би следвало да се сдобиете с новото си жилище до няколко седимици. Напълно нормално е през тези няколко седмици да възникват различни спънки, тъй като всеки клиент и съответно кандидатстването за всеки кредит са малко или много специфични.

 НО ЗАТОВА СМЕ НИЕ: 9 БАНКИ с техните продукти на едно място. BlagoevgradProperties.com и CreditBlagoevgrad.com. Ние просто знаем какво да ги попитаме!ЗАДАЙТЕ КРИТЕРИИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ИМОТ
  Начало За нас Мнения за нас Our Group Заявка за търсене Добавете обява Колко струва моят имот Калкулатори Любими Контакти English