Благоевградски портал за имоти

НОВИНИ

Цените на квартирите в Благоевград през 2011год.

Цените на квартирите в Благоевград през 2011год.
| 09.11.2011

 

- Г-н Кацарски, месец август е характерен с повишеното търсене на квартири в Благоевград поради предстоящото започване на новата учебна година във вузовете в града. Забелязва ли се разлика в търсенето и предлагането на квартири в сравнение с другите години?

- Истина е, че сме в разгара на сезона за отдаване на квартири. Обикновено той е от средата на юли до средата на септември. Тази година очакваме да е малко по- кратък, заради по-ранното започване на учебната година в Югозападния университет. Това е периодът, в който агенциите за недвижими имоти реализират до 50% от квартирните си наеми през годината. Колкото до разлика в търсенето и предлагането, не мисля, че има в сравнение с другите години.

- Значи кризата не се отразява на наемите в нашия град?

- Не е точно така. Кризата не се отразява на количественото търсене на наеми в Благоевград и това е обяснимо, имайки в предвид, че нашият наемен пазар винаги се е характеризирал преди всичко със студентите. Те по никакъв начин не са намалели, а също така предоставяната леглова база от учебните заведения не се е увеличила, така че Благоевград продължава да има стабилен наемен пазар. За съжаление обаче, въпреки че количественото търсене не се е променило, ценовото такова се промени и то съществено.

- Цените, на които се търсят квартири, са по-ниски, така ли?

- Да. Кризата в страната и цялостното обедняване на хората доведе от  30% до 40% по-евтино търсене на апартаменти в Благоевград. Ако миналата година търсенето е било средно около 140-180 лв. на човек, в зависимост от желаните условия на наемателя, то сега това търсене е 90-130 лв. на човек. Разликата никак не е за подценяване.

- Смятате ли, че това ще се запази като тенденция и паднаха ли реално цените на квартирите в Благоевград?

- Дали ще се запази като тенденция аз трудно ще мога да кажа, защото това главно зависи от състоянието на цялата държава и по-скоро от състоянието на районите в България, от където идват повечето студенти в града. Колкото до цените на наемите, нормално е част от наемодателите да коригират цените си с цел да срещнат новото търсене и да гарантират запълваемост на имота си. Други направиха друго и повишиха стойностно отдавания имот или по-точно казано, с допълнителни разходи за тях подобриха състоянието му и направиха отдавания апартамент  по-атрактивен, пък било то и на същата цена. Като цяло има лек спад, въпреки че той не задължително е съотнесен пропорционално към по-евтиното търсене. По-скоро голямо намаление на цените се забелязва при старите и неремонтирани квартири, докато при новите и добре оборудвани имоти това намаление е съществено по-малко.

 ДРУГИ НОВИНИ

М.Кацарски за пазара на недвижими имоти през 2011 г. | 20.01.2012М.Кацарски за пазара на недвижими имоти през 2011 г.

Купувачи на имоти има, но липсват подходящите предложения за тях.

повече
Топката е в ръцете на банките | 16.08.2010Топката е в ръцете на банките

Мартин Кацарски: Ако свалят лихвите по депозитите, част от парите ще излязат от трезорите и ще послужат за купуване на жилища.

повече
 Интервю за Е-79 с управителя на БлагоевградПропъртис.КОМ. | 17.09.2009 Интервю за Е-79 с управителя на БлагоевградПропъртис.КОМ.

Доказано е, че възвращаемостта от имота е стабилна и сигурна, но в дългосрочен план.

повече
В нов офис за над 250 000 лв. се настани | 10.09.2009В нов офис за над 250 000 лв. се настани

Въпреки кризата в сферата на недвижимите имоти най-голямата агенция за недвижими имоти в гр. Благоевград откри новия изцяло клиентски ориентиран офис за обслужване на клиенти.

повече
Ще падат ли цените на имотите в гр. Благоевград | 10.10.2008Ще падат ли цените на имотите в гр. Благоевград

Интервю с управителя на агенция "АВЕНЮ" за в.Струма.

повече
НСНИ и в гр. Благоевград | 08.05.2008НСНИ и в гр. Благоевград

5 агенции за недвижими имоти в Благоевград учредиха регионално сдружение и обявиха:

повече
Управителят на Агенция | 22.01.2008Управителят на Агенция "Авеню" и Blagoevgrad Properties М. Кацарски пред в. “Струма”

Максималните цени на апартаментите в Благоевград преди година са минимални сега, кв. “Еленово” е лидер по продажби

повече
www.BlagoevgradProperties.com в ТОП-20  по посещаемост в страната | 07.01.2008www.BlagoevgradProperties.com в ТОП-20 по посещаемост в страната

С имоти за 40 млн. ЛВ. благоевградският портал за недвижими имоти www.BlagoevgradProperties.com в 20-те най-посещавани в страната

повече
Интервю за в.Струма с управителя на АВЕНЮ  ООД | 12.03.2007Интервю за в.Струма с управителя на АВЕНЮ ООД

Оптимист съм за бизнеса в Пиринско. Дойде време да се предлага комплексна услуга на клиентите - посредничество при покупко-продажба, кредитно посредичество, управление на имоти.

повече
Благоевградски портал за имоти
Our Group
Благоевградският портал за имоти Кредитен посредник Пътеводител гр.Благоевград Професионален Домоуправител

WebDesignBG